Lichaamsgerichte therapie

Wat is lichaamsgerichte therapie?

Lichaamsgerichte therapie is een verzamelnaam voor verschillende behandelvormen die op het lichaam georiënteerd zijn. In mijn praktijk combineer ik gesprekstherapie met verschillende aandachts-, aanraak- en ademhalingstechnieken.

 

Wat is het effect?

Door gesprekstherapie in combinatie met lichaamsgerichte technieken word je tot rust gebracht, zodat je energie weer vrij kan stromen. Dit creëert ruimte waardoor je weer meer rust ervaart in lichaam en geest. Het kan zich direct uiten in hoe je je voelt en hoe je tegen dingen aankijkt; je leven stroomt weer en je ziet dingen vanuit een breder perspectief.

 

Voor wie is het?

Lichaamsgerichte therapie is iets voor jou als je meer rust wil ervaren in lichaam en geest.

Daarbij is het ook iets voor jou als je nieuwsgierig bent naar wat er onbewust in je lichaam opgeslagen is. Je zit bijvoorbeeld veel in je hoofd zitten en je wilt meer in je lichaam zitten, meer voelen.

Het kan ook iets voor jou zijn als je met een bepaalde fysieke en/ of mentale klacht rondloopt waar je iets aan wilt doen. Lichaamsgerichte therapie kan helpen bij het verlichten van de klacht en bij het kijken naar de oorzaak ervan. Voorbeelden van klachten zijn; spanning in de onderrug, slaapproblemen of veel (negatieve) gedachtes.

Als laatste kan het interessant voor je zijn als je steeds tegen een bepaald patroon aanloopt, wat je niet meer als prettig ervaart en waar je iets aan wilt doen. Je vertoont bijvoorbeeld veel please gedrag, geeft je grenzen niet duidelijk aan of je neemt niet zoveel ruimte in als je zou willen. Lichaamswerk kan een goede manier zijn om meer helderheid te scheppen in hieraan gerelateerde situaties. Dit om beter te weten wat je hierbij wilt en hoe je wel wilt handelen.

 

Hoe ziet de begeleiding over langere tijd eruit?

We starten met het in kaart brengen van waar je tegenaan loopt. Dit kunnen fysieke en/of mentale klachten zijn, maar bijvoorbeeld ook bepaalde situaties waar je keer op keer weer in belandtVervolgens kijken we samen naar de oorzaak hiervan. Dit niet alleen door erover te praten, maar ook door te voelen wat dit met je doet en waar dit gevoel ontstaan is. Technieken die ik hierbij gebruik verschillen per sessie. Voorbeelden zijn gerichte aandacht, handoplegging en/of visualisatie ter ondersteuning van het voelen.

Over langere tijd kijken we steeds weer opnieuw naar waar je in het dagelijkse leven tegenaan loopt om zo terugkomende thema's/ patronen helder te krijgen. Dit met als doel dat er steeds meer keuzevrijheid ontstaat in hoe je hiermee om wilt gaan.